21 de novembre 2007

Internet: l'espai per a la nostra llengua

Abans de res volia demanar disculpes als possibles lectors d'aquest blog! Sé que he estat absent més d'un mes, però no! No us heu lliurat de mi! De vegades les responsabilitats laborals, els estudis i la falta d'energies em fan una miqueta difícil això d'escriure...
I bé, al que anàvem. Ara fa un moment he llegit que el tancament de TV3 al País Valencià està més a prop que mai. La Generalitat Valenciana procedirà al clausurament del repetidor de la Carrasqueta (el d'Alacant) la setmana vinent... Una mala notícia, sens dubte. Però no és el final! Molts de nosaltres no veiem més enllà dels mitjans de comunicaciò tradicionals: la premsa, la ràdio, la televisió... Però, obviament, si esteu llegint aquest escrit, sabeu que hi ha alguna cosa més. Internet ens possibilita l'opció de rebre el senyal de TV3 en directe al nostre ordinador o consultar programes ja emesos, emmagatzemats per ser visualitzats a la carta. Fins i tot hi ha la possibilitat de connectar l'ordinador a una televisor per veure la tele de manera més "convencional". Entreu al web http://www.3alacarta.cat/ des d'on podreu veure qualsevol canal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en directe o triar els programes que més us interessen. I això sense que importe si esteu al País Valencià, al Brasil o a la Xina Popular. Un requisit: tenir una connexió a Internet de banda ampla.
Però la cosa no acaba aquí. Internet és, sens dubte, l'espai on la llengua catalana pot tindre un futur més prometedor. No hi ha fronteres ni limitacions. Així, podeu trobar diaris en el nostre idioma que arriben a tot el territori com ara http://www.vilaweb.cat/ , un dels mitjans de referència en català a la xarxa, sense oblidar, és clar, la versió electrònica de la premsa convencional.
I, finalment, no puc acabar aquest post sense fer referència a l'enciclopèdia de les enciclopèdies: Viquipèdia (http://ca.wikipedia.org/). Per si no n'esteu al corrent, es tracta d'una enciclopèdia existent en moltíssimes llengües diferents, feta pels propis usuaris.Tothom pot crear o editar un article o informació. Si sabeu alguna cosa sobre algun tema d'interés general, creeu o milloreu un article. No patiu si hi ha alguna equivocació... segur que algú acabarà corregint-la... Viquipèdia és una enciclopèdia viva, constantment actualitzada i millorada i cada dia més extensa. Si no sabeu res, però sabeu escriure en català, sempre podeu traduir articles de Wikipèdia en altres idiomes. Amb això contribuïu a crear un mitjà de coneixement en el nostre idioma, eficaç i cada dia més fiable. A dia de hui Viquipèdia en català té vora els 90.000 articles, una vitalitat increïble per a una llengua minoritària com la nostra. Estem en la 19a posició i la versió espanyola en 9a, amb "només" 300.000 escrits!!!
Ja sabeu, companys, potser ens tallen TV3, però no acabaran, ni de lluny, amb els mitjans de comunicació en català. Internet està al nostre costat.

3 comentaris:

una lingüista ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
una lingüista ha dit...

Entre les llengües amb més presència a Internet, el català ocupa una posició que ens fa ser molt optimistes!

Eivi ha dit...

En primer lloc, encantat de tornar a llegir-te per aquí. Es trobava a faltar.

En segon lloc, tot i que l'optimisme és molt important en aquests temps que ens ha tocat viure, no deixa de ser molt trist que en breu TV3 sigui tan accessible al País Valencià com a Madrid, Brasil o la Xina Popular. Des de el País Valencià serà tan fàcil (o tan difícil, vista la situació de la banda ampla a l'Estat espanyol respecte a la resta d'Europa) com des d'on jo sóc ara mateix, a Madrid.

Sí, els valencians que vulguin resistir sempre podran aferrar-se a la xarxa de xarxes... però per al gruix de la població, es perdrà tot el contacte amb la resta de territoris de parla catalana... i veuran, més que mai, als principatins com estrangers.

Així tot, hem d'estar agraïts a Internet: sense ell, ni això ens quedaria.