04 de maig 2007

Cago en dena!!!

Des de fa mesos que em pregunte d'on ve l'expressió "em cago en dena" o variants del tipus cagundena o casundena... És una frase feta molt molt extesa al Principat, sobretot utilitzada per la gent "no-jove". Resulta curiós i potser no precisament casual, que als voltants de la ciutat de Dénia s'utilitze una expressió molt similar, la coneguda "me cague en Dénia!" que, segons la llegenda, ve del temps en què la ciutat era un municipi ple de casinos i cases de putes on la gent de la terra venia a deixar-se els diners. Quan després d'hores de vici i perversió se'n penedien, llavors exclamaven: "em cague en Dénia!".

Pot ser que l'expressió "cagondena" vinga de la famosa frase valenciana? O és només una coincidència? Algú coneix el significat real de l'expressió mil vegades repetida pel Peris d'"El cor de la ciutat"? Si algú ho descobreix, per favor, feu-m'ho saber!!!

11 comentaris:

Anònim ha dit...

cagondenaaaaaaaaa!!!

Anònim ha dit...

'Dena' és una deformació eufemística de 'Déu'. I segurament 'Dénia' també ho és, amb l'afegit que fa gràcia perquè és el nom d'una ciutat. En castellà diuen 'diez'.

Anònim ha dit...

Pense que ve exactament de Déu, jo dic per exemple "Caguen Sos" i està clar que no em cague en la marca d'arrossos! :P

Anònim ha dit...

Hola buenas soy de Alicante, más concretamente de Elche y hoy se me ha ocurrido buscar porque es algo que también me a hecho gracia siempre, por aquí abajo también se dice lo de "me cague en Denia" gracias por las aportaciones y aclaraciones al origen de esta expresión. Un saludo.

Adolfo PM

Xavier ha dit...

me cago en dena! tambe es una expressio molt comuna a s'illa de Menorca i crec que deu tenir el mateix oritgen.Pot ser una forma de referir-se al deu fictici dels catolics.

Anònim ha dit...

Pricipat i una merda.

idoibiza ha dit...

https://www.google.es/amp/www.noudiari.es/2014/05/paraules-nostres-cago-en-dena-per-joan-albert-ribas/amp/

lecturaslenguacastellanayliteratura ha dit...

Soy aragonés de zona que no es catalanoparlante y uso esa expresión. No sabía que era un eufemismo de Deu.

Anònim ha dit...

no hay zona catalanoparlante en Aragón, eso es fabla cago'n dena. Y esa expresión viene del aragonés, igual que el catalán, que es una mezcla de aragonés y occitano

Anònim ha dit...

no podia faltar el geni anònim que és un crac en filologia i història

Anònim ha dit...

👍