02 de febrer 2008

800 anys de Jaume I

Hui, 2 de febrer de 2008, fa 800 anys que va nàixer Jaume I, el Conqueridor, l'home que va fundar el Regne de València. El responsable, doncs, del naixement del poble valencià com a tal. Responsable també de la concessió d'una entitat jurídica pròpia als valencians i de la nostra vinculació a la resta de la Corona d'Aragó, per llengua i història.

Les campanes de molts pobles arreu del País Valencià han repicat avui per celebrar-ho, especialment les de València que han sonat durant una hora sencera en una peça musical molt particular. Els actes de commeració se succeiran fins que acabe el dia, inaugurant així l'any Jaume I. Felicitats Jaumet!

3 comentaris:

Eivi ha dit...

Ai, Jaumet, Jaumet.... quines coses, eh? L'únic rei de tots els polacs.. hahaha. I mira que som tots tan republicans...

Notaire ha dit...

Dius que Jaume I ens va unir per llengua i per història. Això deu ser una veritat incontestable. Al País Valencià, institucions i sectors contraris a l'existència d'aquesta llengua i d'aquesta història -de la unió que suposen-, han donat més o menys suport a la celebració del naixement del rei. Suposo que en els discursos deuen destacar la concessió d'una entitat jurídica pròpia als valencians: a més a més també contesten l'incontestable? Com?

Comunicador Frustrat ha dit...

Hi ha veritats que són incontestables... En el passat el blaverisme va intentar muntar una teoria de l'existència d'una "nació" valenciana prejaumina. La cosa no va quallar, és clar. La gent és burra però no tant. La figura de Jaume I, a més, és estimada també pels blavers. De fet, el 9 d'octubre deu ser un dels pocs símbols valencians de consens. Uns destaquen la derrota dels moros, la creació d'un regne "independent" i l'entrada del cristianisme a les nostres terres i d'altres posen èmfasi en la llengua i la història que ens uneix... Interpretacions vàries, vaja.